De voeding van de oermens

Algemeen

Het Paleodieet is het voedingspatroon van de jager-verzamelaar, de oermens, de caveman. De voeding van onze voorouders, de voeding die ervoor zorgde dat deze gezond en fit waren, de voeding waaraan we ons in de loop van de evolutie hebben aangepast. Deze voeding bestond voor een groot deel uit dierlijke eiwitten en vetten, groente, fruit, eieren, noten en honing. Geen suikers, geen granen geen brood geen melk, kaas en geen aardappelen, frietjes etc.
Het bevat wat meer eiwit en vet en minder (geraffineerde) koolhydraten, er zitten veel micronutriënten (mineralen, vitamines, enzymen etc.) in, weinig zout, veel meer gezonde vetzuren, het zorgt voor een goede zuurgraad, bevat minder storende antinutriënten en minder vreemde onnatuurlijke toevoegingen. Het is lekker en heel gezond.

 

Waaruit bestaat het dieet?

'Het stenen tijdperk is voorbij, hoe bootsen we dit dieet nu het beste na?'
Lang niet alle voedingsmiddelen die in het verleden beschikbaar waren bestaan nu nog, en anderen bestaan wel maar mag je niet eten (je mag niet zomaar een wilde eend opeten). Toch zijn er nog voldoende keuzes om een paleo-menu samen te stellen. Vis is er een van.

Vis

Vis is  gemakkelijk verkrijgbaar. Het beste is nog altijd de visboer. Vraag gerust waar de visboer zijn vis vandaan haalt. Veel zalm wordt gekweekt en is natuurlijk inferieur aan wilde zalm. Je kunt eventueel kiezen voor de kleine soorten vis zoals haring en sardientjes. Deze zijn relatief goedkoop, maar belangrijker is dat er nog niet zo veel zware metalen in opgestapeld zitten en dat ze zich relatief snel voortplanten. Vrijwel alle vis is prima, maar vermijdt tilapia en pangasius. Deze soorten zijn meestal gekweekt in een aquarium en zijn lang niet meer zo goed voor je als wilde vis.

Schaal en schelpdieren

Mosselen, bepaalde soorten slakken, oesters, kreeften en garnalen zijn ook uitstekende voedingsmiddelen. Gezien het vaak arbeidsintensieve proces van vangen en ontschalen zijn het de wat duurdere varianten.

Voor meer informatie en keuzes kijk op www.hetpaleoprincipe.nl.

 

kibbeling